Pelastaako Super-Timo Loimaan?

Esitystaiteilija matkasi junalla Loimaalle syyskuisena perjantaina 20.9. vetämään kahden päivän työpajasessiota osana 102 salaisuutta hanketta. Perille Loimaan teatterille saapui noin viidentoista nuoren joukko, osa jo kokeneempia ja toiset vähän vähemmän kokeneita, eri ikäisiä innokkaita teatterin harrastajia. Loimaan teatteri on aktiivinen ja vireä harrastajateatteri, joka toimii viehättävässä Nahkalinnassa, eli vanhalla nahkatehtaalla keskellä Loimaata. Loimaan teatteri järjestää taiteen perusopetusta sekä tekee erilaisia esityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin sekä talvisin että kesäisin.

Perjantaina tutustuimme toisiimme ja pohdimme joukolla mitä taide ja esitys voivat olla, ja mikä on taiteen tehtävä ja tarkoitus. Tutustuimme myös esitystaiteeseen ja performanssitaiteeseen, katsoimme taltiointeja eri esityksistä ja pohdimme mitä kaikkea esitys voikaan olla. Teimme pienen harjoitteen ja toteutimme pareittain mahdollisimman yksinkertaisen esityksen ja tutkimme millaista on olla katsottavana ja millaista on katsoa. Ehdimme illan mittaan vielä pohtia omaa, Loimaan ja koko maapallon tulevaisuutta. Osa tulevaisuuden kuvista oli pelottavia ja synkkiä, mutta mukana oli myös toiveita herättäviä sävyjä. Tulevaisuudessa on vähemmän rasismia ja ihmiset ovat avoimempia.

Lauantaina aloitimme fyysisillä harjoitteilla, lämmittelimme ruumiin ja mielen liikkeelle ja teimme yhdessä Toissa tiloissa -kollektiivin kehittämiä ruumiillisia harjoitteita. Tutustuimme muun muassa kasvien kokemusmaailmaan idättämällä siemenen ja kasvattamalla siitä mielikuvituksellisen kasvin. Ryhmäläisillä oli myös mahdollisuus haastatella kasvia ja kysellä millaista on olla kasvi. Harjoitteet saattoivat tuntua oudoilta ja erilaisilta mihin nuoret olivat teatterin parissa tottuneet, mutta he uskaltautuivat avoimesti harjoitteiden maailmaan.

Ennen lounasta muuntauduimme vielä humanoidien taajuudelle ja teimme pienen tutkimusmatkan Nahkalinnan lähiympäristöön humanoideina. Retkikuntalaiset ottivat kuvia kohteista, joihin humanoidit kiinnittäisivät huomiota.

Super-Timo lentää öisin aamukahvin voimalla.

Iltapäivällä nuoret pohtivat ryhmissä millainen olisi loimaalainen supersankari. Kuka hänen vihollisensa olisi? Mitä vastaan hän taistelisi? Ja kuka olisi hänen uskollinen liittolaisensa. Loimaan supervoimista löytyy mm. talonmies Super-Timo, joka lentää öisin aamukahvin voimalla ja yrittää järjestää Loimaalle kiinnostavia tapahtumia.

Työpajapäivän loppu ajan käytimme tulevan esitystapahtuman ideointiin pienissä ryhmissä. Hyviä ideoita syntyi useita. Jatkokehittelyyn päätyivät kaksi interventiota / performanssia / flashmobia, jotka toteutetaan 26.10. jossakin Loimaalla. Emme paljasta vielä enempää.

  • Eeva Kemppi, 102-ohjaaja Loimaalla
Facebook
Twitter
LinkedIn

Uutisia / tapahtumia

Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinto

Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta on myöntänyt Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinnon ”tunnustuksena merkittävästä asemasta esitystaiteen toimijoiden tukijana ja mahdollistajana”. Myöntökriteereissä todetaan myös,

Scroll to Top