Eskus, Teatterimuseo ja Helsingin yliopiston teatteritieteen oppiaine toteuttivat kevätlukukaudella 2024 esitystaiteen nykydokumentointiprojektin, jonka tavoitteena oli tuottaa tietoa esitystaiteen toimijoiden työskentelystä ja taiteellista toimintaa koskevista näkemyksistä.
Kurssin lopputuloksena museon kokoelmat karttuivat yhdeksällä esitystaiteen ajankohtaisia teemoja käsittelevällä haastattelulla, jotka muodostavat kiinnostavan läpileikkauksen aikamme esitystaiteen tekijöihin ja moninaisiin lähestymistapoihin. Haastattelut avasivat näkökulmia esimerkiksi esiintyjän ja katsojan väliseen vuorovaikutukseen sekä tekijöiden näkemyksiin tekstistä, tilasta ja yhteisön merkityksestä. Esille nousivat myös vallankäytön kysymykset ja teorioiden merkitys – tai merkityksettömyys – työskentelyprosessille.
Kurssilla esitystaide ymmärrettiin väljästi noudattaen Eskuksen määritelmää, jonka mukaan esitystaide kattaa ”monenlaisia esittämisen ja esiintymisen muotoja, tyylejä ja työskentelytapoja. – – sille on tyypillistä ottaa vaikutteita sekä muista taiteenlajeista että kulttuurisista käytännöistä ja hyödyntää niitä osana esityksen tekemistä”. Tämä avoin lähestyminen näkyi hienosti myös kurssilaisten toteuttamissa haastatteluissa.
Kurssin suunnittelu aloitettiin syksyllä 2023 ja Eskuksen edustajat olivat aktiivisesti mukana suunnittelussa ja tekivät myös ehdotuksia haasteltaviksi.