OHJAAJA: MINJA MERTANEN

Olen koulutukseltani tanssinopettaja sekä tanssi- ja liiketerapeutti. Olen opettanut tanssia 20 vuoden ajan. Olen viime vuosina työskennellyt pääsääntöisesti Toisissa Tiloissa kollektiivissa, Todellisuuden Tutkimuskeskuksessa sekä Höyhentämössä. Kyseisissä ryhmissä minua kiinnostaa paitsi perinteisten teatteri- ja tanssimaailman valtasuhteiden murtaminen, myös yleisösuhteen tasa-arvoistuminen; osallistavassa esitystaiteessa yleisöstä tulee aktiivinen tekijä eikä passiivinen vastaanottaja. Taiteessa minua kiinnostaa muodonmuutoksen tarjoamat uudet tavat havaita ja olla maailmassa. Tämän vuoksi toimin tällä hetkellä aktiivisesti Toisissa Tiloissa -kollektiivissa sekä butotaiteilijana.”

OHJAAJA: JENNI KOKKOMÄKI

Olen helsinkiläinen videotaiteilija ja esitystaiteilija. Olen valmistunut vuonna 2014 Teatteritaiteen maisteriksi Live Art and Performance Studies -koulutusohjelmasta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Toteutan monikanavaisia videoteoksia sekä työskentelen esitystaiteen alalla videosuunnittelijana, ohjaajana ja tuottajana. Eskuksen jäsenryhmistä toimin Höyhentämössä ja Toisissa tiloissa-kollektiivissa.”

OHJAAJA: JONNA WIKSTRÖM

Alussa on vain me. Lähdetään liikkeelle siitä, että jokaisessa meissä on materiaalia, havaintoja ja kokemuksia, jotka ovat kiinnostavia. Työpajassa kerätään yhdessä materiaalia havainnoimalla ympäristöä muistelemalla menneisyyttä ja tekemällä erilaisia harjoitteita, joissa lähtökohtana on minä itse ja minä suhteessa ympäristöön, minun muistoni ja minun arvomaailmani.

Minua kiinnostaa miten osallistujat näkevät ja kokevat ympäristönsä niin henkisen kuin fyysisen. Mitkä asiat ovat nyt, tänään, juuri niitä, joita olisi syytä sanoa ääneen tai saada muutkin näkemään. Muoto voi olla juuri sen näköinen kuin itse haluamme. Olen työskennellyt paljon erilaisten harrastajateatteriryhmien kanssa ja soveltanut teatteria monella tapaa. Pidän ihmisistä ja työskentelen mielelläni ryhmässä. Erityisosaamistani ovat toden ja kuvitteellisen yhdistäminen sekä fyysinen teatteri, esimerkiksi naamiot ja klovneria. Esitystaiteessa kiinnostuksen kohteitani ovat toden (dokumentaarisen) ja kuvitteellisen yhdistäminen, fyysinen teatteri, esitykset julkisessa tilassa ja yleisön upottaminen osaksi esitystä.”

OHJAAJA: TEEMU PÄIVINEN

Olen esitystaiteilija ja teatteripedagogi. Esitystaiteessa itseäni kiinnostaa se, ettei se ole (vielä) valmis, mitattavissa oleva taidemuoto, koen sen haastavana ja muotoaan jatkuvasti hakevana prosessina, vähän kuten tämän elämän 🙂

Miksi taidetta? Ärsyttää valtavasti kun huomaa, että osaa paikassa kuin paikassa sanoa oikeat sanat ja sanat soljuu suusta itsestään peittäen alleen kaiken muun… Siksi taide (muitakin vaihtoehtoja on)! Sattuu ihan saatanasti, kun maailma annetaan ja otetaan valmiina, käteen isketään kaksiuloitteinen kartta ja saatesanat: “kiri, kiri”. Siksi taide (muitakin maastoja on)!”

OHJAAJA: LAURI ANTTI MATTILA

Olen teatteriohjaaja, esitystaiteilija ja muusikko, jota kiinnostaa yhteydet ja katsojasuhteet, maailman ymmärtäminen toisin ja tuntemattoman kanssa olo.

Teen taidetta, koska uskon sen voivan muuttaa maailmaa. Koska uskon sen voivan avata toisenlaisia todellisuuksia ja toiminnan mahdollisuuksia tässä ja nyt. Jotain mitä emme osanneet tai uskaltaneet kuvitellakaan. Taide on minulle suuntautumistapa ja tapoja olla suhteessa maailmaan.”

OHJAAJA: PASI MÄKELÄ

Olen tehnyt esityksiä vuodesta 1996, innostuin silloin japanilaisesta Butoh-tanssista, se on ollut kulmakivenä koko kiinnostukselleni performanssista ja esittävästä taiteesta, tästä voidaan kenties päätellä, että minua kiinnostaa fyysisyys, läsnä-olo ja ilmaisun vapaus. Olen tehnyt esityksiä paljon ulkona ja paikkasidonnaisesti, nyt viimeaikoina taas enemmän taidetiloissa. Performanssi- ja esitystaide on (potentiaalisesti) elävää ajassa ja paikassa tapahtumista, esitykset eivät tule takaisin, siinä mielessä esitykset ovat mielestäni lähellä todellisuutta, joka virtaa omia menojaan pyristelyistämme huolimatta.

Olen asunut nyt 11 vuotta poissa Suomesta ja työskennellyt lähinnä Tsekeissä sekä sitä ympäröivissä maissa, etenkin Itävallassa. Se mistä olen taiteessa kiinnostunut, on mielestäni jotain, mitä tarvitsemme olemisellemme melkein niin kuin ruokaa tai unta.”

OHJAAJA: EEVA KEMPPI

Esitysten ja teatterin maailma oli minulle vahvasti läsnä jo lapsena. Ymmärtäväinen maalaiskylän alakoulun opettaja nimesi yhden äidinkielen tunneista esitystunniksi, koska ystäväni ja minä halusimme esiintyä ja keksiä loputtomasti uusia esityksen muotoja. Haaveilin näyttelijän ammatista ja suuresta Helsingistä. Muutin opiskelemaan Kallion ilmaisutaidon lukioon ja teatterimaailma näytti sekä kiehtovat että tunkkaiset puolensa. Törmättyäni 2000-luvun alussa esitystaiteeseen löysin uusia rooleja ja tapoja tehdä taidetta ja osallistua esitysten syntyprosessiin. Esitystaiteessa etsitään uusia tapoja olla taiteen tekijä sekä taiteen kokija. Esitystaide tarjoaa avoimen mahdollisuuden osallistua maailmaan.

Minua kiinnostaa se hetki, kun asiat syntyvät yhdessä. Kun kukaan ei muista kuka ajatteli ja kuka keksi mitäkin. Oman äänen löytäminen ja mahdollisuus tuoda se esiin on tärkeää. Jokaisella meillä on omat ainutlaatuiset ajatuksemme, mutta uskon, että yhdessä pystymme synnyttämään jotakin vahvempaa ja todempaa. Minulla on pitkä kokemus osallistavien esitysten ja kokemusesitysten tekemisestä. Niissä kiehtoo mahdollisuus synnyttää yhteinen tila, jossa saa kokea ja jakaa jotakin hetkellistä ja ainutlaatuista.”

Scroll to Top