Kiuruvedellä työstettiin ääni- ja kuvamateriaaleja nuorten omaa näyttelyä varten

Keväälle 2021 suunniteltu 104 salaisuutta -työpaja päästiin toteuttamaan koronan takia vasta syys-lokakuussa. Työpaja alkoi etätyöskentelyllä, jolloin kerrattiin viime vuoden aikana tehdyt suunnitelmat ja palautettiin mieleen jo työstetyt materiaalit, joiden pohjalta nuoret jatkoivat työskentelyä.

Kontaktiohjaus toteutettiin 29.9.-1.10.2021 Kiuruveden Kulttuuritalolla. Kiuruveden kulttuuritalon gallerian kanssa sovittiin, että työpajan nuorten teokset saavat näyttelyajan tammi-helmikuun vaihteesta, jolloin galleriassa on myös kuvataidenuorten taidenäyttely, joiden joukkoon teokset sopivat.

Kontaktiohjauksen toisena päivänä jatkettiin kuva- ja tekstimateriaalien työstöä, sekä näyttelyn suunnittelua. Kolmantena päivänä nuoret lukivat tekstimateriaalejaan nauhalle ja samalla äänitettiin nuorten pianon soittoa, joka tulee osaksi teoksen ääninauhaa.

Kontaktiopetuksen jälkeen yhteys nuoriin on säilynyt Whatsappin kautta kommunikoiden. Nuorille lähetettiin marraskuun lopussa paketti, joka sisälsi kahdet korvalappustereot, useamman c-kasetin ja levynkansiprinttejä tammi- helmikuussa toteutettavaa näyttelyä varten. Nuoret kokoavat näyttelyn Kiuruvedellä kulttuuritalon henkilökunnan avustuksella.

Nuorten teokset käsittelevät aikuistumista ja itsenäistymistä, konkretisoituen ajokorttiin ja sen mahdollistamaan roadtrippiin, sekä tämän uuden vapauden soundtrackiin. Toinen teos käsittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa pikkupaikkakunnilla. Sitä lähestyttiin Leevi and the Leavingsin transsukupuolta ja homoseksuaalisuutta positiivisesti esiintuovien kappaleiden kautta. Nuori pohtii teoksessa omaa sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan, ja rinnastaa itseään vanhempaan sukupolveen, joka eli nuoruuttaan 80-luvulla.

Työskentelyprosessin aikana nuoret haastattelivat myös vanhempiaan ja sisaruksiaan. Olosuhteet huomioon ottaen nuoret saivat toteutettua toimivan, koskettavan ja tärkeän taiteellisen työn.

Teemu Päivinen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uutisia / tapahtumia

Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinto

Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta on myöntänyt Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinnon ”tunnustuksena merkittävästä asemasta esitystaiteen toimijoiden tukijana ja mahdollistajana”. Myöntökriteereissä todetaan myös,

Scroll to Top