Imatralla äänitettiin podcasteja

Vierailuja Imatralle

Matkustin Imatralle kolme kertaa marraskuussa ja joulukuun alussa. Kävelin Vuoksen rantoja niin marraskuun vesitihkussa, loppusyksyn kalpeissa ja kylmissä auringonsäteissä, kuin joulukuun lumen hehkussa ja paukkuvassa pakkasessakin. Sain seurata pimeyden hiipimistä sympaattisen pikkukaupungin ylle, joulukadun avajaisia ja talven saapumista Imatran kosken jylhään kanjonimaisemaan. Sain harvinaisen tilaisuuden kuulla, miten kuinka jäät syntyvät ryskyen kosken alajuoksulle yhdessä yössä.

(Kuvat Eeva Kemppi)

Sata ja neljä salaisuutta hankkeen Imatran yhteistyötä oli suunniteltu pitkään ja hartaasti. Ensimmäisen kerran työpajoista oli sovittu jo ennen maailmaa mullistanutta pandemiaa ja niitä suunniteltiin ja uudelleen suunniteltiin, peruttiin ja siirrettiin useita kertoja pandemian jatkuessa. Monien muutosten myötä yhteistyöhenkilöt Imatran kaupungin nuorten palveluissakin ehtivät vaihtua ja jo työpajoista kiinnostuneet ja mukaan ilmoittautuneet nuoret jäivät työpajoista pois.

Oli iloista päästä viimein marraskuun alussa matkaan kohti Imatraa, vaikka en tiennyt yhtään mitä minulle olisi edessäni. Ensimmäisen reissun tarkoitus oli tutustua Imatran nuorten palvelujen tekemään työhön ja nuorisotiloihin ja tekijöihin ja ennen kaikkea löytää mukaan esitystaiteen työpajoista kiinnostuneita nuoria.

Pääsin tutustumaan Mansikkalan koulukeskuksessa sijaitseviin uusiin, nuorisotilana toimiviin koulun tiloihin. Vuoksen rannan tuntumassa sijaitseva Mansikkalan koulukeskus on Suomen suurin puinen koulurakennus. Nuoret tuntuvat viihtyvän hyvin ja olivat ottaneet omikseen modernit ja väljät tilat, joihin kokoontuu parhaimmillaan 100 nuorta illassa viettämään aikaa, juttelemaan ja pelaamaan erilaisia pelejä.

(Mansikkalan koulukeskus. Kuva Eeva Kemppi)

Podcast-työpaja

Illan aikana ja juttelin ja tutustuin moniin nuoriin ja muutamat innostuivatkin työpajoista. Heiltä tuli idea, että olisi kiva tehdä podcasteja! Tartuimme heti ideaan ja ryhdyimme suunnittelemaan marraskuun lopulle podcast-työpajaa tai -klinikkaa, jossa pääsee tutustumaan podcastien maailmaan, esittelemään ideoitaan ja tekemään itse podcasteja. Onnekseni mukana nuorten houkuttelu- ja työpajojen suunnittelutyössä olevalla paikallisella lukiolaisella Sandralla oli kokemusta äänitystyöstä ja omasta takaa hyvä podcastien tekoon soveltuva mikrofoni. Samalla reissulla kävin vielä esittelemässä työpajaideaa nuorten palvelujen järjestämille lukiolaisten hyvinvointiviikon kahveilla.

Marraskuun viimeisenä torstaina saavuin toistamiseen Imatralle. Vietin illan suunnittelemassa ja hiomassa yhdessä Paikallisten nuorten kanssa nuorten palveluihin kuuluvan Ohjaamon, eli nuorten matalan kynnyksen palvelupisteen, uusien esittelyvideoiden käsikirjoituksia. Sain seurata mahtavia ja luovia ideoita ja työskentelyä hyvässä hengessä. Ohjaamon toiminta vaikutti tärkeältä osalta nuorten palvelujen toimintaa ja tuntui, että siellä nuorten tarpeita kohdattiin aidosti. Hienoja videoita varmasti tulossa. Ne julkaistaan joskus vuoden 2022 alussa.

(Ohjaamo. Kuva Eeva Kemppi) 

Perjantaina pidimme podcast-työpajan, jossa ensin tutustuimme siihen mitä podcastit ovat ja miten niitä voisi käytännössä ryhtyä suunnittelemaan ja toteuttamaan. Podcastin suunnitteluun ja tekoon pätee monta samaa ideaa ja ajatusta kuin esityksen tai muun taideteoksen suunnitteluun ja toteutukseen. Mieti mistä haluat kertoa ja puhua? Mitä haluat jakaa muiden kanssa? Ennen kuin avaat mikin ja ryhdyt nauhoittamaan, on hyvä olla, edes väljä suunnitelma, juuri sinulle ja aiheellesi sopiva. Lauantaina kävimme vielä läpi mm. podcastien tekemisiin liittyvää etiikkaan ja hyviä käytäntöjä ja pääsimme nauhoittamaan ja toteuttamaan podcasteja käytännössä. Aiheet vaihtelivat ystävyydestä ja koulukisaamisesta moottoriurheiluun ja eräretkeilyyn.

(Podcast-työpaja. Kuvat Eeva Kemppi) 

Joulukuun alussa kävin vielä lyhyellä visiitillä Imatralla saattamassa podcasteja loppuun ja nauhoittamassa yhdessä Sandran kanssa podcastin siitä miten podcasteja tehdään. Tämä podcast sekä muita pajassa syntyneitä podcasteja on pian kuunneltavissa 104 salaisuutta hankkeen sivuilla sekä Imatran nuorten palveluiden sivulla. Sivuilta on myös ladattavissa kirjalliset ohjeet podcastien tekoon. Toivottavasti Imatralla ja muualla nuoret innostuvat tarttumaan mikkiin ja saavat äänensä kuuluville myös podcastien muodossa.

Eeva Kemppi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uutisia / tapahtumia

Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinto

Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta on myöntänyt Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinnon ”tunnustuksena merkittävästä asemasta esitystaiteen toimijoiden tukijana ja mahdollistajana”. Myöntökriteereissä todetaan myös,

Scroll to Top