Ensimmäinen leirikouluviikonloppu Lapinlahden Lastulla 8.-10.11.2018

101 ja salaisuutta hankkeen Lapinlahden osuus käynnistyi marraskuisena torstai iltana, kun esitystaitelija saapui junalla Helsingistä, halki lukemattomia harmaan sävyjä varioivan Suomen, Lapinlahden asemalla.

Tapasin neljä 8-luokkalaista nuorta Arkkitehtuurikoulu Lastulla, vanhassa hirsirakennuksessa keskellä maalaismaisemaa, Lapinlahden kirkonkylän tuntumassa.

Ryhmä oli toisilleen tuttu. He olivat kokoontuneet jo vuoden ajan tekstiilitaitelija Mirka Tuovisen johdolla ja tehneet monenlaisia visuaalisen taiteen kokeiluja. Nuoret asuvat Varpaisjärvellä, joka oli aikaisemmin itsenäinen kunta, nykysin Lapinlahteen kuuluvan taajama. Nuoret käyvät koulua Varpaisjärvellä ja kokevat olevansa varpaisjärveläisiä, ei lapinlahtelaisia.

Ensimmäisenä iltana tutustuimme, juttelimme elämästä Varpaisjärvellä, taiteesta ja siitä mitä kaikkea esitys voi olla sekä teimme pienen kokeilun minimalistisesta esityksestä ja katsomisesta.

Perjantaina kokoonnuimme koulun jälkeen iltapäivällä Lastulla ja jatkoimme esitystaiteen äärellä. Teimme yhdessä Toisissa tiloissa -ryhmän kehittämiä ruumiillisia harjoitteita. Tutkimme mm. millainen leikkikaveri kuiva herne voi olla ja miten kalaparvi liikkuu. Jatkoimme tutustumista siihen, millaisia esityksiä on jo tehty ja millaisia esityksiä olisi mahdollista tehdä. Katselimme videoita mm. Marina Abramovicin performansseista ja Pilvi Takalan ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen esityksistä. Visioimme yhdessä sekä henkilökohtaista ja paikallista että koko planeettaa koskevaa tulevaisuutta.

Yhtenä tulevaisuuden kuvana nousi esiin avaruusolioiden saapuminen maapallolle. Myöhemmin pääsimmekin tarkemmin pohtimaan ja kokeilemaan humanoidien näkökulmaa ja ihmisen ulkopuolista kokemusta. Teimme iltamyöhällä keskellä pimeyttä tutkimusretken humanoideina Lastun ympäristöön. Humanoideilla on oma salainen tervehdyksensä, mutta he eivät kommunikoi ihmisen kielellä. Jaoimme retkikunnan kokemuksia näyttämällä ottamiamme kuvia humanoidia kiinnostavista tai ihmetyttävistä kohteista.

Lauantaina aamupalan jälkeen mietimme taiteen keinoja välittää erilaisia viestejä ja pohdimme mitä ja minkälaisen esityksen tai teon haluaisimme yhdessä tehdä. Houkuttelevia ideoita pulppusi useampia. Sovimme, että la 24.11.2018 klo 12 Lapinlahden keskustassa tapahtuu jotakin jännittävää. Ehkä Lapinlahti saa vieraita jostakin kaukaa?

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uutisia / tapahtumia

Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinto

Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta on myöntänyt Eskukselle esittävien taiteiden valtionpalkinnon ”tunnustuksena merkittävästä asemasta esitystaiteen toimijoiden tukijana ja mahdollistajana”. Myöntökriteereissä todetaan myös,

Scroll to Top